De meeste vrouwen weten het gelukkig: door regelmatig je borsten te checken op afwijkingen leer je je borsten beter kennen. Toch voert 62 procent van de vrouwen deze controle nauwelijks tot nooit uit. Met een simpel geheugensteuntje willen Borstkankervereniging Nederland en MSD ervoor zorgen dat de zelfcheck een gewoonte wordt.

'Regel van 3' campagne

Maar liefst één op de zeven vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Dat maakt het de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Om borstkanker op tijd te signaleren helpt het om regelmatig zelf je borsten controleren. Veel vrouwen zijn zich hier wel van bewust, maar doen nog niet regelmatig een zelfcheck. Ook weten ze niet altijd hoe ze hun borsten kunnen controleren. De ‘Regel van 3’ campagne van Borstkankervereniging Nederland en MSD helpt vrouwen daarbij. Met een simpel geheugensteuntje willen zij ervoor zorgen dat de zelfcheck een gewoonte wordt.

Regel van 3

Als je goed kijkt, zit in het getal 3 een paar borsten verstopt. Je moet het cijfer gewoon een kwartslag draaien. Vanaf nu zie jij dus in elke 3 een paar borsten. Op de klok, op verkeersborden en zelfs op de rugnummers van je favoriete sport(st)ers. En dat is de bedoeling. Dit simpele ezelsbruggetje helpt je om regelmatig te kijken en te voelen hoe het met je borsten gaat: een simpele gewoonte met een grote impact. Want hoe beter jij je borsten kent, hoe gemakkelijker je veranderingen opmerkt die kunnen duiden op bijvoorbeeld borstkanker.

Zelfcheck: hoe dan?

Om veranderingen te herkennen, is het belangrijk om je borsten goed te bekijken. Een zelfonderzoek kun je daarom het beste doen voor de spiegel. Laat hierbij je armen langs je lichaam hangen en neem de tijd om goed naar je borsten te kijken. Til je armen boven je hoofd en kijk opnieuw. Sommige veranderingen zijn alleen op deze manier te zien. Hierna kun je je borsten bevoelen op veranderingen.

Heb je een regelmatige cyclus? Dan is het beste moment voor zelfonderzoek in de week na je menstruatie. Ben je in de overgang (geweest) of heb je geen regelmatige cyclus? Dan maakt het exacte moment minder uit. Kies een moment dat voor jou goed voelt.

Wanneer borstkanker in je familie voorkomt of als je zelf borstkanker hebt gehad gelden andere adviezen dan voor vrouwen bij wie dit niet het geval is. Meer informatie vind je op de website van Thuisarts.nl.

Wanneer moet je in actie komen?

Borstkanker is vaak te herkennen aan veranderingen in hoe je borst voelt of eruitziet. Een knobbeltje kan duiden op borstkanker, maar dit is niet het enige. Een ingetrokken, schilferige, gezwollen of rode tepel, vochtafscheiding uit de tepel, deukjes in de huid van je borst of een rode, gezwollen en gevoelige borst kunnen ook symptomen zijn dat er meer aan de hand is. Wanneer je een verandering voelt of ziet, is het verstandig om je huisarts te raadplegen zodat er meer onderzoek gedaan kan worden.

Zelfonderzoek is essentieel

De campagne voor de zelfcheck loopt sinds 3 maart: het begin van de awareness maand voor triple-negatieve borstkanker (TNBC). “Deze vorm van kanker komt vaker voor bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn en is agressiever dan andere vormen van borstkanker,” zegt Cristina Guerrero Paez, directeur van Borstkankervereniging Nederland. “Er vroeg bij zijn is daarom belangrijk, helemaal bij dit type kanker. Omdat vrouwen pas vanaf hun vijftigste jaar voor het bevolkingsonderzoek worden opgeroepen, speelt zelfonderzoek hierbij een essentiële rol.”

Ga jij vanaf nu je borsten regelmatig checken? Ga dan naar de website van de Regel van 3 voor meer informatie.