Cultuur snuiven: drie must see musea

Ontdek Zweden

Wil je niet alleen de natuur in, maar ook een inkijk in de dagelijkse Zweedse cultuur? In deze musea ontdek je de fascinatie van Zweden voor trollen en elfen, van welk merk elke Zweedse familie een apparaat in huis heeft en leer je meer over hun grote voorliefde voor design.

JÖNKÖPINGS LÄNSMUSEUM:

TROLLEN EN ELVEN

‘John Bauer? Nog nooit van gehoord’, denken we als we het Jönköpings Länsmuseum in Småland binnenlopen. Toch is een groot deel van dit museum aan deze Zweedse schilder gewijd. En waarom, dat ontdekken we al snel in een hoge, stemmig verlichte zaal vol sprookjesachtige taferelen. Geen diepzinnige kunst of zwaar historisch werk, maar elfen, trollen en fantasierijke bossen waar deze sprookjespersonages wonen. Mooi en intrigerend.

HERKENNING

En dan ineens is er herkenning: want die half Zweedse vriendin in Nederland, heeft zij niet kleine schilderijen in precies deze stijl? Waar ze ook naartoe verhuist, ze gaan altijd mee. Gids Frida Stenmark lacht: “Niet alleen in dezelfde stijl, ik durf te wedden dat ze van John Bauer zíjn. Elk Zweeds kind groeit op met zijn sprookjes en tekeningen.” De toegang tot het museum is gratis. Leuk voor kinderen: er is een goed uitgeruste speelkamer met verkleedspullen en een schildersatelier.

HUSQVARNA FABRIKSMUSEUM:

VAN NAAIMACHINE TOT STOERE MOTOR

Husqvarna is een begrip in Zweden, er is waarschijnlijk geen gezin te vinden zonder iets van dit merk in huis. Met de levensloop van Husqvarna doorloop je meteen 300 jaar Zweedse geschiedenis: van musketgeweren via naaimachines en stoere motoren tot de grasmaairobots die je ongetwijfeld door tuinen ziet rijden tijdens een rondreis door Zweden.

SCHIPBREUK
Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Husqvarna is het vergaan van het stoomschip Per Brahe op het Vätternmeer. Tijdens een heftige storm kwam een deel van de lading – een partij Husqvarna-naaimachines – los en begon te schuiven. Het schip leed schipbreuk en veel passagiers vonden de dood, waaronder de hiervoor genoemde Zweedse schilder John Bauer en zijn gezin.

TIP: Bezoek ook Smedbygatan aan de overkant van het Husqvarna Museum, een straat met galeries, handwerkateliers en leuke winkels.
Inter IKEA Systems B.V. 2019

IKEA MUSEUM:

DE BASIS VAN ZWEEDS DESIGN

Een IKEA museum? Bestaat dat? Ja dus en het is nog leuk ook! Je ziet er alle bekende toppers, zoals de BILLY boekenkast, de KLIPPAN bank en de POÄNG fauteuil die veertig jaar geleden werd ontworpen en nog steeds ‘van nu’ is. Ook zijn er tien stijlkamers ingericht. Zo krijg je een inkijkje in hoe Zweedse families in onder meer de sixties, seventies en eighties woonden. Leuk: je kunt op de foto alsof je op de cover van de IKEA gids staat. Een leuk souvenir, want hij rolt ter plekke uit de printer.

SHOPPEN!

Natuurlijk is er aandacht voor de intrigerende man achter het merk: oprichter Ingvar Kamprad, die als jongen van 14 al winst wist te maken met de verkoop van lucifers. Hij was pas 17 jaar toen hij IKEA begon. Vergeet ook niet de IKEA museumshop, waar je design in een limited edition vindt en nergens anders ter wereld wordt verkocht.

Zelf op reis naar Zweden?

Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden. Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB. Reis vanuit Nederland gemakkelijk naar West-Zweden met de overtochten van Stena Line of Scandlines.